A Gyémántról

ismerd meg a gyémántot!
 

A gyémánt anatómiája és a vágás

A gyémánt napjaink egyik legjelentősebb drágaköve, amelyet több tényező alapján osztályoznak. Ha szeretné megtudni, hogy milyen tényezők befolyásolják a gyémántok értékét, akkor mindenképp olvasson tovább, mert a következőkben bevezetjük a gyémántok világába.

Tisztaság

A gyémánt tisztaságát a benne levő idegen eredetű anyagok mennyisége szerint határozzák meg. A gyémántok keletkezése rendkívül sok ideig tart, ezáltal nem minden esetben voltak megfelelő feltételek ahhoz, hogy tökéletes és hibátlan gyémántok keletkezzenek. Akár a hőmérséklet különbség, vagy más egyéb ásványok esetleg a kövekre ható változó nyomás is befolyásolhatta a zárványok, illetve hibák kialakulását. Ezen hibák nagysága és mennyisége szerint határozzuk meg a gyémánt tisztasági kategóriáit.

Gyémánt tisztasági kategóriák

IF (internally flawless): kifogástalan, tízszeres nagyítás alatt sem vehető benne észre zárvány

VVS – VVS 1, VVS 2 (very very small inclusions): nagyon-nagyon kis méretű zárványok, tízszeres nagyítás mellett is nehéz észrevenni

VS – VS 1, VS 2 (very small inclusions): nagyon kis zárványok, csak tízszeres nagyítás mellett lehet észrevenni

SI – SI 1, SI 2 (small inclusions): Szabad szemmel még nem látható, de tízszeres nagyító alatt már észrevehető hibák, szennyeződések

I1 (imperfect): közepes zárványok, szabad szemmel éppenhogy észrevehető

I2: a zárványok már szabad szemmel is láthatók és befolyásolják a gyémánt ragyogását

I3: Nagyobb és számszerűleg több zárvány, szabad szemmel is könnyedén észrevehetőek.

Vágás

A nyers gyémánt csak egy átlátszó kő, és a legtöbb ember fel sem ismerné, ha látná. A csiszolás nagyban befolyásolja a gyémánt árát, ugyanis ettől függ a kő fénye, szikrázása, azaz, hogy milyen mértékben veri vissza a rá eső fényt.

Szín

A szín nagy mértékben befolyásolja az adott gyémánt árát. A többség azt hiszi, hogy a gyémánt egy színtelen és fényes drágakő, de valójában a gyémántok szinte minden színben előfordulnak. Tény, hogy ennek ellenére a legnagyobb igény a fehér, színtelen gyémántokra van.

Színtelen (D,E,F): Ez a legmagasabb minőségű besorolás, amit egy gyémánt megkaphat. A D osztályba sorolt gyémánt különösen ritka és színtelen. Az E és F fokozatú drágaköveknél is igen kevés szín található a gyémánton és szintén nagyon magas minőségű a ragyogása.

Közel színtelen (G,H,I,J): A G és a H besorolású gyémántok szintén nagyon nagyon magas minőséget képviselnek, épphogy észrevehető színt tartalmaznak. Az I vagy J osztályú gyémántok általában színtelennek tűnnek egy laikus számára, mégis enyhén észlelhető árnyalatúak.

Halvány sárga (K,L,M): Halvány szín érzékelhető. Ennek ellenére ezek a darabok tüzet és szépséget sugároznak. Ilyenkor megfontolandó egy színtelenebb darab választása, hogy a sárgaság ne legyen annyira nyilvánvaló.

Színek ritkaság szerint: piros, zöld, sárga, fehér, barna, fekete

Karát (Méret)

A gyémánt súlyát mindig karátban adjuk meg, ennek az egységnek a nemzetközileg elfogadott rövidítése a „ct”. A tanúsítványokban ezt a súlyt századpontossággal tüntetik fel. Magát a mérést ezredpontossággal végzik, a harmadik számjegy csak akkor kerekíthető felfelé, ha az értéke 9.

Call Now Button